Veelgestelde vragen

Kunnen rolgordijnen van MULTIFILM zonwering ook gebruikt worden bij draaikiep ramen?

Ja. Onze binnenzonwering wordt altijd op de draaiende delen gemonteerd, zodat de ramen geopend kunnen worden. Ventilatie in de ruimte blijft dus altijd mogelijk.

Zijn zijgeleidingen noodzakelijk?

Het is zeer sterk aan te bevelen i.v.m. lichttoetreding die via de rand hinderlijke lichtstrepen op het beeldscherm veroorzaakt. Bovendien dwingt de geleiding het folie recht te blijven.

Veroorzaakt MULTIFILM binnenzonwering thermische breuk van het glas?

Nee. MULTIFILM systemen worden vrij van het glas gemonteerd waardoor de eigenschappen van het glas niet veranderen. Een zonnestraal die op het folie schijnt, wordt onveranderd van golflengte naar buiten teruggekaatst, zodat de zonne-energie niet in warmte kan worden omgezet. Slechts de straling die in het glas geabsorbeerd wordt zal in warmte worden omgezet en dit veroorzaakt, afhankelijk van de samenstelling van het glas, een lichte temperatuurstijging tussen het folie en het glas, die gelijkmatig wordt afgevoerd. Dus MULTIFILM binnenzonwering kan ook probleemloos achter HR+ en HR++ glas worden gemonteerd zonder glasbreuk.

Moet een rolgordijn altijd helemaal gesloten zijn om thermische breuk te voorkomen?

Nee, dit is niet nodig. Het rolgordijn kan in elke stand deels geopend zijn.

Wat te doen met ventilatieroosters boven in het glas?

Het is aan te bevelen om de rolgordijnen onder het ventilatierooster te monteren. Daardoor blijft een goede ventilatie behouden en kan het folie niet uit de zijgeleiding worden gedrukt door tocht achter het rolgordijn.

Wordt de werking van MULTIFILM beïnvloed door het soort glas?

Het uiteindelijke resultaat is een combinatie van type glas en type folie. MULTIFILM binnenzonwering achter normaal helder glas kan een zta waarde (zontoetredende factor absoluut) bereiken van ca. 25%. MULTIFILM binnenzonwering achter HR++ glas kan een zta waarde bereiken van kleiner dan 15%.

Op welke wijze worden MULTIFILM rolgordijnen bevestigd?

De rolgordijnen kunnen zowel geschroefd als zonder boorgaten worden bevestigd. Het voordeel van blinde bevestiging is de esthetische waarde; bij deze bevestiging worden twee kleine zelftappers gebruikt die in het kozijn of raam worden gedraaid. De geleiders worden schroefloos gemonteerd.

Zijn er verschillende kleuren folie leverbaar?

Ja. Standaard zijn de folies aan de binnenzijde in brons, zilver, blauw, antraciet, wit en zwart getinte versies leverbaar. Daarnaast zijn de folies d.m.v. het sublimeerprocedé in elk gewenste kleur leverbaar of voorzien van een door u aangeleverde afbeelding. Aan de buitenzijde zijn de folies, op een enkele uitzondering na, zilverkleurig. Dit is van belang om een zo hoog mogelijke reflectiewaarde en dus warmtewering te bewerkstelligen.

Welke lichttransmissie heb ik nodig?

De folies zijn leverbaar met een lichttransmissie van verduisterend (0% lichttransmissie) tot hoog transparant (14% lichttransmissie). De folies met een lichttransmissie van 2% zijn het optimaal bereikbare compromis tussen een goed doorzicht naar buiten en een goede lichtwering (o.a. voor goed zicht op beeldschermen, digitale schoolborden en presentatieborden).

Wat zijn de maximale afmetingen van de MULTIFILM rolgordijnen?

Het Classic Line rolgordijnsysteem wordt geleverd tot een maximale afmeting van ca. 200 cm breed x 350 cm hoog. Het Max Line rolgordijnsysteem is maximaal 300 cm breed en ruim 800 cm lang. Extreem grote glazen puien of puien met veel draaiende delen kunnen ook worden voorzien van MULTIFILM verticale lamellen of paneelgordijnen.

Op welke manieren kan MULTIFILM zonwering worden bediend?

Rolgordijnen zijn manueel bedienbaar met koord, ketting of veerbediening. Motorisch kunnen de rolgordijnen voorzien worden van buismotoren en zijn alle denkbare opties mogelijk, zoals individuele en groepsbediening, van bedraad tot hoogfrequent.

Wat is het verschil tussen MULTIFILM rolgordijnsystemen en plakfolie?

De rolgordijnen zijn voorzien van foliedoek met de unieke prismastempeling, waardoor het én warmtewerende én lichtwerende eigenschappen heeft. Het is een flexibele zonwering. Bij een bewolkte dag laat u de schermen omhoog, waardoor u optimaal van het daglicht kunt profiteren. Wij leveren ook plakfolie’s, echter omdat deze permanent op het raam zitten, dus ook bij een bewolkte of regenachtige dag, zijn zij meer geschikt als warmtewering in bijvoorbeeld magazijnruimtes en werkplaatsen, waar een mindere daglichtopbrengst niet direct als hinderlijk wordt ervaren.

Is het MULTIFILM rolgordijn onderhoudsvrij?

Doordat de zonwering aan de binnenkant van het raam gemonteerd wordt, heeft u geen last van de weersomstandigheden. Geen wind of regen kan de rolgordijnen aantasten. Hier vindt u de handleiding met tips en suggesties voor nog langer plezier van MULTIFILM.